Πετυχημένη η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους και Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες»

Διοργανώθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και την Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου.

To σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

“Με επιτυχία η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους και Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» από τον Δήμο Ηρακλείου και την Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Αθλητισμός για όλους και Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες» την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου και η Ανάπτυξη Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ την Τετάρτη 27/6 στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» στο κτήριο της Ανδρόγεω.

Στόχος της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στη συμπερίληψη και ενσωμάτωση των ευάλωτων ομάδων μέσω του αθλητισμού καθώς και του νέου Προγράμματος Αθλητισμός για Όλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, της εκπροσώπου του φορέα εποπτείας του προγράμματος FIT for ALL 2 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Izabela Pelczynska, του προϊστάμενου της Διεύθυνσης άθλησης για Όλους της ΓΓΑ Γιώργου Πίγκου αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Κρήτη αναπτύχθηκαν τόσο το πρόγραμμα της πολιτείας για το πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους» όσο και η προσπάθεια ένταξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στις κοινωνικές δομές της πόλης μέσω του αθλητισμού.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κατά την έναρξη της ημερίδας αναφέρθηκε στο πολιτικό στίγμα της αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε ανοικτοί και ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε δράσεις όπως αυτή που φέρουν και ένα πολιτικό στίγμα.

Εδώ βρισκόμαστε στην τομή δύο ζητημάτων που έχουν μεγάλη σημασία και για εμάς στο Δήμο Ηρακλείου. Το ένα είναι ο αθλητισμός για όλους που σημαίνει και για τους ευάλωτους και οι ευάλωτοι είναι πολλοί και διαφορετικοί, είναι ηλικιωμένοι, μειονοτικές ομάδες, μπορεί να είναι και πρόσφυγες. Και εδώ έχουμε ακριβώς το ζήτημα της υποδοχής, της ενσωμάτωσης και της κοινωνικής ένταξης.

Αλλά και πριν από αυτό το ζήτημα της παροχής των βασικών που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος και που σχετίζονται και με τα ανθρώπινα δικαιώματα για να συνεχίζει να υπάρχει και αυτό είναι το μεγάλο θέμα, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Έχουμε λοιπόν δύο θέματα τα οποία τέμνονται εδώ. Σε ότι αφορά το πρώτο θα έλεγα ότι ασφαλώς μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός για όλους που σημαίνει ανάμεσα σε πολλά ότι και οι υποδομές μας, οι σταθερές μας υποδομές θα πρέπει να υποδέχονται όλους αλλά και θα πρέπει να δημιουργούμε αθλητικά γεγονότα μαζικού αθλητισμού και αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε αρκετά λαμβάνοντας υπόψη και τη χωροταξία του Δήμου και της πόλης και τις δυνατότητες που έχουμε και σίγουρα έχουμε αρκετές.

Και φυσικά είναι ο αθλητισμός επιμέρους στην γειτονιά. Για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού υπάρχει η θέση μας η οποία είναι η θέση της συμπερίληψης, η θετική στάση απέναντι σε ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικούς ορίζοντες και είναι αναγκασμένοι, το επιλέγουν ίσως, αλλά είναι αναγκασμένοι από τις τύχες της ζωής τους να το κάνουν.».

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και πρόεδρος της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ Γιάννης Τσαπάκης, αφού καλωσόρισε ομιλητές και κοινό, κάλεσε τους πρόσφυγες και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να ενταχθούν στο πρόγραμμα που τους προσφέρει ο Δήμος και να απολαύσουν τα οφέλη του ανεξάρτητα από την εμπειρία που ο καθένας διαθέτει στον Αθλητισμό.
Η Izabela Pelczynska ως εκπρόσωπος του οργανισμού EΑCA που είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο χαιρετισμό της επεσήμανε ότι «Με χαρά διαπιστώνουμε ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και στο παρελθόν , έχει και τώρα την ανάλογη συνέχεια με επιτυχία και οι ωφελούμενοι λαμβάνουν τη χρηματοδότηση και απολαμβάνουν τα οφέλη του προγράμματος και ελπίζουμε σε μια ανάλογη συνέχεια.».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος διεύθυνσης Άθλησης για όλους, Προβολής, Ανάπτυξης Αθλητισμού της Γ.Γ.Α. Γιώργος Πίγκος αναφέρθηκε στο οργανωτικό πλαίσιο του προγράμματος Αθλητισμός για όλους και ανέλυσε τις θέσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι μια δύναμη αντιρρόπησης κοινωνικών ανισοτήτων.

Η ημερίδα υλοποίησε τον απώτερο σκοπό της ο οποίος ήταν η ανάπτυξη διάλογου μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης A’ και Β’ βαθμού και των δομών ενσωμάτωσης και συμπερίληψης των προσφύγων και γενικότερα των ευάλωτων ομάδων, και έδωσε ένα μήνυμα ζωής ότι όλοι μαζί μπορούμε να αθληθούμε ανεξάρτητα το ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε και τι διαφορές μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας λόγω γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της επίσκεψης της στο Ηράκλειο, η Izabela Pelczynska επιθεώρησε σε συνεργασία με την διοίκηση της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ τόσο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου όπου υλοποιείται το πρόγραμμα όσο και την συνέπεια και συνέχεια της σωστής υλοποίησης του”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook