Παρίσι 2024: «Salon», το γλυπτό-κληρονομιά των Αγώνων, «ωδή στην ομορφιά της διαφορετικότητας» (pic)

Η καλλιτέχνης Άλισον Σάαρ αποκάλυψε το έργο της, «Salon» (2024), που είναι μόνιμα εγκατεστημένο στον κήπο «Σαρλ Αζναβούρ», στα Ηλύσια Πεδία, με τα γαλλικά ΜΜΕ να χαρακτηρίζουν το γλυπτό – σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι ως «ωδή στην πολυπολιτισμικότητα»

Η Σάαρ, γεννημένη στις 5 Φεβρουαρίου του 1956 στο Λος Άντζελες, επιλέχθηκε από τη ΔΟΕ και την πόλη του Παρισιού για τη δημιουργία του γλυπτού, τιμώντας την κληρονομιά των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Το γλυπτό κατασκευάστηκε σε διάστημα πέντε μηνών στη Γαλλία υπό την επίβλεψη της Σάαρ. Η αποκάλυψη του γλυπτού έγινε παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Τόνι Εστανγκέ και της Ζαν Ντ’ Οτσερ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού.

«Η τέχνη σας είναι μια πρόσκληση να καθίσουμε και να αναλογιστούμε την ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρωπότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

«Κάθε θέση σε αυτή τη συλλογή αντιπροσωπεύει διαφορετικούς πολιτισμούς, παραδόσεις και ιστορίες. Το «Salon» είναι μια πρόσκληση για διάλογο για ανταλλαγή, για να έρθουμε πιο κοντά, για να μοιραστούμε πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο, τα γλυπτά σας αποτελούν μια υπέροχη απεικόνιση του τι συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η Άλισον Σάαρ διαδέχεται τον Χαβιέ Βειλάν, ο οποίος δημιούργησε το «The Audience» (2021) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, ένα έργο που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας: «Είναι μεγάλη μου τιμή που με επέλεξαν να δημιουργήσω το Ολυμπιακό γλυπτό. Ελπίζω ότι αυτό το έργο τέχνης, ένα δώρο στους Παριζιάνους, θα γίνει ένας τόπος ενοποίησης και σύμβολο του πνεύματος της φιλίας και της διασύνδεσης μεταξύ πολιτισμών και διασυνοριακών», είπε η Άλισον Σαάρ.

Το όνομα του γλυπτού της Σάαρ, «Salon», αναφέρεται στην άνεση ενός ιδιωτικού καθιστικού και στα σαλόνια της Αμερικανίδας ποιήτριας Γερτρούδη Στάιν στο Παρίσι, όπου καλλιτέχνες, συγγραφείς, διανοούμενοι και μουσικοί προσκλήθηκαν να έρθουν και να μοιραστούν τις ιδέες και τη δουλειά τους.

Tο γλυπτό αναπαριστά μια μαύρη γυναίκα καθισμένη σε ένα ηφαιστειακό βράχο η οποία στο ένα χέρι κρατάει ένα κλαδί ελιάς και στο άλλο μια χρυσή φλόγα. Κατασκευασμένο από μπρούτζο και ηφαιστειακό πέτρωμα, ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην μόλυνση του περιβάλλοντος. Η φλόγα αντιπροσωπεύει την έμπνευση, τον φωτισμό και τη χρήση της Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα κλαδιά της ελιάς παραπέμπουν σε αρχαίες παραδόσεις που συμβολίζουν την ειρήνη και τη νίκη.

Υπάρχον επίσης, έξι καθίσματα τοποθετημένα σε κύκλο γύρω από το γλυπτό, το καθένα αντιπροσωπεύει μια διαφορετική περιοχή στον κόσμου, τις έξι ηπείρους και τις ηθικές και ειρηνικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα καθίσματα περιλαμβάνουν ένα τιμητικό σκαμπό από τη Δυτική Αφρική, μια χειροποίητη παιδική καρέκλα από την Κεντρική Αμερική, ένα ρουστίκ σκαμπό αρμέγματος από τη Γαλλία, ένα κεραμικό σκαμπό κήπου από την Κίνα, μια κλασική ευρωπαϊκή καρέκλα από λυγισμένο ξύλο και ένα κάθισμα που συμβολίζει την προέλευση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook