Ανακυκλωμένο πλαστικό αντικαθιστά την άσφαλτο στο Ρότερνταμ!!!
Ανακυκλωμένο πλαστικό αντί για άσφαλτο στους δρόμους; Κι όμως γίνεται και από ότι φαίνεται η Ολλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που πρόκειται να δοκιμάσει μια τέτοια μέθοδο στην κατασκευή δρόμων.
Μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ ήδη ανακοίνωσε ότι εξετάζει την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου ασφαλτόστρωσης σε συνεργασία με την εταιρεία VolkerWessels.
Η κατασκευαστική εταιρία VolkerWessels υποστηρίζει ότι η φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική του ανακυκλωμένου πλαστικού έχει και αρκετά πλεονεκτήματα με το σημαντικότερο από αυτά να είναι το ότι ένας δρόμος που θα έχει κατασκευαστεί με το νέο αυτό υλικό θα έχει μικρότερη ανάγκη συντήρησης αλλά και μεγαλύτερη αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες από – 40 έως 80 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης με την χρήση του υλικού αυτού, ένας δρόμος, μπορεί να κατασκευαστεί σε χρόνο υποπολλαπλάσιο από ότι αν στρωνόταν με απλή άσφαλτο, την ίδια στιγμή που και ο χρόνος ζωής του πλαστικού είναι 3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της συμβατική ασφάλτου…
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι με αυτή την μέθοδο επιτέλους θα βρεθεί και μια σημαντική χρήση για τους τόνους των πλαστικών απορριμμάτων που συσσωρεύονται τόσο στην ξηρά όσο και στους ωκεανούς και που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε…
Βοηθά στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η συμβατική άσφαλτος είναι υπεύθυνη για 1,6 τόνους εκπομπών ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου δύο τοις εκατό όλων εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές.
Εάν το σχέδιο περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και ακολουθήσει το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι δρόμοι με ανακυκλωμένο πλαστικό θα είναι διαθέσιμοι στο Ρότερνταμ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
“Το πλαστικό προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις σύγχρονες μεθόδους οδοποιίας, τόσο στην τοποθέτηση στους δρόμους όσο και στη συντήρησή τους”, δήλωσε ο Ρόλφ Μαρς, διευθυντής του αρμοδίου τμήματος της αναδόχου εταιρείας.
“Το Ρότερνταμ είναι μία ιδιαίτερα καινοτόμος πόλη και έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό την ιδέα μας, καθώς ταιριάζει πολύ στην πολιτική βιωσιμότητας που ακολουθεί το συμβούλιο”, πρόσθεσε.
Δείτε όμως και το σχετικό: ΑΥΤΟ είναι το τσιμέντο που απορροφά το νερό σαν σφουγγάρι!