Απίθανοι Ελβετοί, έστειλαν σπίτι τους πρωταθλητές Ευρώπης!

Εξαιρετικό το σύνολο του Μουράτ Γιακίν, αποκαθήλωσε από τον θρόνο της την Ιταλία και πέρασε στα προημιτελικά του Euro 2024, επικρατώντας της “σκουάντρα ατζούρα” με 2-0 στο Βερολίνο.

Έπειτα από 31 χρόνια, η Ελβετία πανηγύρισε νίκη επί της Ιταλίας, η οποία στο γήπεδο που στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2006, γνώρισε έναν οδυνηρό αποκλεισμό στη φάση των “16” του Euro 2024. Οι Ελβετοί ήταν απόλυτα κυρίαρχοι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου απέναντι στο σύνολο του Λουτσιάνο Σπαλέτι και πανηγύρισαν πανάξια μία πολύ μεγάλη πρόκριση στους “8”, όπου θα αντιμετωπίσουν τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα σε Αγγλία και Σλοβακία.

Αργό το τέμπο της αναμέτρησης στο ξεκίνημα, με τους Ελβετούς πάντως να έχουν για περισσότερη ώρα την κατοχή και να προσπαθούν να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Παρ’ όλα αυτά οι παίκτες του Μουράτ Γιακίν δεν μπορούσαν να διασπάσουν την καλά οργανωμένη ιταλική άμυνα. Η “σκουάντρα ατζούρα” περίμενε πίσω από την μπάλα, στο δικό της μισό γήπεδο, με μια διάταξη που παρέπεμπε περισσότερο σε 4-5-1. Η πρώτη τελική στο ματς ήρθε στο 12′. Ο Ντόι εκτέλεσε υπό πίεση από τον Νταρμιάν, έπιασε ένα σκαστό σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Οι Ιταλοί προσπάθησαν να ισορροπήσουν την κατάσταση, αλλά οι Ελβετοί με σύστημα 3-4-3 τους έκλεισαν κάθε διάδρομο. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι δοκίμασαν να απειλήσουν μέσα από στημένη φάση στο 22′. Ο Μπαρέλα εκτέλεσε έξυπνα ένα φάουλ, ωστόσο η ελβετική άμυνα με τρομερό συγχρονισμό έβγαλε οφσάιντ τον Ντι Λορέντζο, ο οποίος έκανε άσχημο τελείωμα μπροστά στον Ζόμερ. Δύο λεπτά μετά, η Ελβετία έχασε μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί, καθώς ο Εμπολό έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ντοναρούμα σε τετ-α-τετ. Το κατάφερε όμως ο Φρέιλερ στο 37′. Ο μέσος της Μπολόνια έκανε την κίνηση μέσα στην περιοχή, πήρε την πάσα από τον Βάργκας και με σουτ έγραψε το 1-0. Λίγο έλειψε η Ελβετία να πετύχει κι άλλο γκολ στο φινάλε του πρώτου μέρους. Εξαιρετική έμπνευση του Ρίντερ που εκτέλεσε απευθείας το φάουλ από πλάγια θέση. Ο Ντοναρούμα βρήκε την μπάλα και με τη βοήθεια του δοκαριού παραχώρησε κόρνερ.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για τους Ελβετούς. Οι τυπικά γηπεδούχοι διπλασίασαν τα τέρματά τους λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα στο παιχνίδι για την έναρξη του β’ ημιχρόνου. Ο Βάργκας με ένα υπέροχο φαλτσαριστό πλασέ από το ύψος της περιοχής έστειλε την μπάλα στο αριστερό “παραθυράκι” του Ντοναρούμα, που δεν μπόρεσε να αποσοβήσει το γκολ και κάπως έτσι έγινε το 2-0 στο 46′, με την Ελβετία να βάζει ισχυρές βάσεις για τη νίκη και την πρόκριση. Οι Ιταλοί προσπάθησαν να επιστρέψουν στο ματς και παραλίγο να το καταφέρουν με αυτογκόλ. Μετά από γέμισμα στην περιοχή, ο Σαρ πήγε να απομακρύνει, αλλά έστειλε με το κεφάλι την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Ζόμερ στο 54′.

ΓΚΟΛ: 37′ Φρέιλερ, 46′ Βάργκας
Κίτρινες: – / 35′ Μπαρέλα, 45′ Ελ Σαράουι, 57′ Μαντσίνι
Κόκκινη: –
Δοκάρι: 45’+1′ Ρίντερ / 74′ Σκαμάκα
Stats:

Ελβετία (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Ροντρίγκες, Ακάνζι, Σαρ, Ρίντερ (72′ Στεργίου), Τζάκα, Φρέιλερ, Άμπισερ (90’+2′ Στέφεν), Ντόι (77′ Σιέρο), Βάργκας (71′ Τσούμπερ), Εμπολό (77′ Ντουά).

Ιταλία (Λουτσιάνο Σπαλέτι): Ντοναρούμα, Νταρμιάν (75′ Καμπιάσο), Μπαστόνι, Μαντσίνι, Ντι Λορέντζο, Μπαρέλα (64′ Ρετέγκι), Φαγκιόλι (86′ Φρατέζι), Κριστάντε (75′ Πελεγκρίνι), Ελ Σαράουι (46′ Τζακάνι), Κιέζα, Σκαμάκα.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook