Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι δύο διαγωνισμοί για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτηςοι οποίοι εκκινούν άμεσα τη διαδικασία υλοποίησης του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της Κρήτης.
Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά το Τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και θα πραγματοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης ενώ ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ.
Εκτός σχεδιασμού, τουλάχιστον για την ώρα, φαίνεται να μένει και πάλι η Σητεία αλλά και το τμήμα από τα Χανιά μέχρι το Καστέλι Κισάμου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου το έργο του ΒΟΑΚ στο Τμήμα Χανιά – Άγιος Νικόλαος κρίνεται ως απόλυτης προτεραιότητας και ιεράρχησης από πλευράς οδικής ασφάλειας, κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών και σπουδαιότητας στη στρατηγική μεταφορών της Κρήτης σε συνδυασμό και με τις λοιπές σχεδιαζόμενες υποδομές μεταφορών (νέο αεροδρόμιο Καστελίου, αναβάθμιση αεροδρομίου Χανίων).
Το τμήμα του ΒΟΑΚ Χανιά – Ηράκλειο έχει προγραμματιστεί και προκηρύσσεται ως έργο παραχώρησης, ενώ το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος θα προκηρυχθεί προς κατασκευή με δημόσια σύμβαση έργου.
Για το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη προκηρύσσεται η διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου και στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρεται πως το έργο θα προωθηθεί προς υλοποίηση με κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός οικονομικός φορέας στον οποίο θα ανατεθεί η σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δεδομένων αφενός των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων για την υλοποίηση του υπόψη έργου του ΒΟΑΚ στο Χερσόνησος Νεάπολη, και αφετέρου των περιορισμένων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, καθώς και της ιεράρχησης του έργου ως έργο άμεσης προτεραιότητας από την πολιτική ηγεσία.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο στο Ηράκλειο, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για “αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη για την Κρήτη” ενώ επισήμανε ότι ο ΒΟΑΚ θα είναι αυτοκινητόδρομος, με δυο λωρίδες, διαχωριστική νησίδα, οι Κρητικοί δε θα καταβάλουν διόδια και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συνδέονται τα τέσσερα κέντρα των νομών, στην πρώτη φάση υλοποίησης του έργου.
“Είναι το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στη χώρα”, είπε και πρόσθεσε πως θα γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. “Από Χερσόνησο μέχρι Νεάπολη με σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων και μέχρι τον Άγιο με δημόσια χρήματα”.
“Δε θέλουμε να κάνουμε τους βοσκαρόδρομους και τους κατσικόδρομους που θέλει η ΝΔ. Στόχος να μειωθούν τα ατυχήματα και ο χρόνος του ταξιδιού. Ο νέος ΒΟΑΚ να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Κρήτης, ειδικά στον τουρισμό”.
Ενώ συνεχίζοντας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνισε ότι:
“Τιμάμε το λόγο και τις δεσμεύσεις μας. Πρώτη φορά έχουμε σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Η Κρήτη θα αποκτήσει τις υποδομές που στερήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες”…
Μέχρι και την Πέμπτη ο διαγωνισμός και για το έργο στον Κόμβο στην Αγία Πελαγία
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανάφερε ότι διόδια δε θα πληρώνουν οι ντόπιοι. Θα πληρώνουν όμως ηλεκτρονικά διόδια οι ταξιδιώτες και οι τουρίστες και οι επαγγελματίες που μεταφέρουν επισκέπτες. Αναπάντητο, τουλάχιστον για την ώρα, έμεινε το θέμα του πως θα διαπιστώνεται η καταγωγή, ο τόπος διαμονής και η ιδιότητα κάθε επιβάτη και χρήστη του οδικού δικτύου.
Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πάντως ένα παράδειγμα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ όπου οι επιβάτες δε θα πληρώνουν, αν όμως το ΚΤΕΛ κάνει και τουριστικό πακέτο μετακίνησης επιβατών εντός του δρόμου θα πληρώνουν κανονικά διόδια.