Σενάρια για μειώσεις σε τεκμήρια και τέλη κυκλοφορίας

Σενάρια για μειώσεις σε τεκμήρια, φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας

Σενάρια για μειώσεις σε τεκμήρια, φόρο πολυτελείας και τέλη κυκλοφορίας

Όπως αναφέρει το «Έθνος», μετά τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση μέχρι και το τέλος του 2014, τη μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο 3%, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σενάρια για μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Μερικά από τα σενάρια που μελετώνται είναι τα ακόλουθα:

– Μείωση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα…
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται πόρισμα της Επιτροπής για τη φορολογία των αυτοκινήτων που προτείνει τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά 30%. Μια μείωση της τάξης του 20%-30% των τεκμηρίων θα επιφέρει ανάλογη μείωση και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ο οποίος επιβάλλεται σε ΙΧ 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου τεκμηρίου (με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ 1.929-2.400 κυβικών και 10% επί του τεκμηρίου για ΙΧ μεγαλύτερου κυβισμού). Με μια μείωση της τάξης του 30% το τεκμήριο διαβίωσης για ένα αυτοκίνητο 2000 κ.ε. 4ετίας από 8.800 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα μειωθεί στα 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που πληρώνει ο ιδιοκτήτης του από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

– Αλλαγές στο σύστημα τελών κυκλοφορίας με μειώσεις στα τέλη για μεσαία και υψηλού κυβισμού αυτοκίνητα με στόχο να αναχαιτιστεί η μαζική κατάθεση πινακίδων. Από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας περισσότερα από 1,2 εκατ. οχήματα. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται προβλέπει ότι σε όσα ΙΧ γίνει άρση ακινησίας οι κάτοχοί τους να μην καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα των τελών του έτους αλλά μόνο των υπολειπόμενων μηνών.

– Κατάργηση ή μείωση του φόρου πολυτελείας.
Πρόκειται για τον φόρο που επιβάλλεται σε εισαγόμενα καινούργια ή μεταχειρισμένα (με άδεια κυκλοφορίας μετά τις 15 Μαρτίου 2010) με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, κοσμήματα, γούνες. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε το 2010.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook